Assistentin arkea: Ympäristövastuullisesta kokoustamisesta uusi normaali



Ilmastomme muuttuu ja se vaikuttaa tuhoisasti luontoon, eläimiin ja ennen pitkää yhä enemmän myös meihin ihmisiin. Ikäväksemme ilmastonmuutos vaikuttaa nopeammin pohjoisessa - siis aivan meidän lähellämme. WWF:n mukaan arktinen alue lämpenee kaksi kertaa muuta maapalloa nopeammin. Huomattava osa alueen ympärivuotisesta jääpeitteestä on jo hävinnyt.

Tiedämme jo, että ympäristön säästämiseksi on toimittava nyt. Kotona kierrätyksestä on tullutkin arkea ja nuorella sukupolvella kierrätys taitaa sujua jo automaattisesti. Mutta meidän on herättävä ottamaan vastuuta ympäristöasioista ja tiedostamaan vaikutusmahdollisuutemme myös työpaikalla! Ympäristövalveutuneet assistentit ovat aitiopaikalla vaikuttamassa yritysten jättämään jälkeen mm. hoidettavanaan olevien tilaisuusjärjestelyjen kautta. Kokoukset ja tilaisuudet kuormittavat luontoa sekä tarjoilujen, oheismateriaalien että liikkumisen kautta. On monta kohtaa, joissa voi tehdä ympäristölle parempia valintoja.

Ympäristövastuulliseksi pääsee helposti nappia painamalla


Jo taloudellisista syistä yritysten pröystäilevä kokoustarjoilutyyli on taakse jäänyttä aikaa. Moni tilaisuuksia järjestävä tekee jo ihan maalais- tai kaupunkilaisjärjellä ympäristöystävällisiä valintoja. Ensimmäinen, ja ehkä isoin, askel onkin kääntää oma asenne huomaamaan myös työpaikalla ne mahdollisuuksien paikat, joissa voi tehdä valintoja. Yleisperiaatteena on, kuten kotonakin, että ostetaan vain tarpeeseen ja vältetään jätteen syntymistä, erityisesti ruokahävikkiä. Kokousmateriaalit jaetaan vain sähköisesti ja kokouslahjatkin jätetään pois, koska ne menevät monesti ennemmin tai myöhemmin roskikseen. Tarjoiluvalinnoissa suositaan sesongin tuotteita ja lähiruokaa. Siirtymisiin käytetään joukkoliikennettä - kokouspaikan voi ihan hyvin valita tällä perusteella.

Tarkempia käytännön vinkkejä saakin sitten vaikka kollegoilta ja netistä. Toivottavasti myös aiheeseen liittyvät infotilaisuudet lisääntyvät. ToimistoSissit järjesti assistenteille yritystapahtumien ympäristövaikutuksiin pureutuvan keskustelutilaisuuden , jossa Ulkoministeriön Annariina Kukkonen kertoi, miten esimerkiksi satojen osallistujien Arktisen neuvoston kokoukset hoituivat ympäristövastuullisesti. Kuulimme myös Lapland Hotel Bulevardin keittiöpäällikkö Mika Heiskasen innovatiivisia ympäristötekoja keittiön puolella. Puheenvuorot herättivät innokasta keskustelua. Katso video

Ei tarvita ohjekirjaa eikä suunnitelmia


Oman yrityksen viemistä ympäristövastuulliseen tilaisuuksien järjestämiseen ei tarvitse tehdä vaikeasti. Ei tarvitse istua workshopeissa luomassa täydellistä suunnitelmaa. Ympäristön huomioivia ratkaisuja voi ottaa heti käyttöön vaikka aivan pienesti. Kun on kääntänyt ajatuksensa vastuulliseen asentoon, niin aivan luonnollisesti tulee mieleen tapoja toteuttaa sitä. Ulkoministeriössäkin kokeiltiin ympäristövastuullisia ratkaisuja ensin pari vuotta Arktisen neuvoston kokouksissa ja vasta sen jälkeen kirjattiin ylös talon sisäinen ohjeistus. Tuo WWF:n kanssa yhteistyössä tehty opas löytyy malliksi meille jokaiselle Ulkoministeriön sivuilta.


Kokouksiin osallistuvat ihmiset todennäköisesti arvostavat tämän päivän arvojen mukaisia valintoja. Annariikka kertoi, miten pullotetun veden vaihtaminen kannuissa tarjottaviin makuvesiin toi Arktisen neuvoston kokouksissa tuhansien eurojen rahallisen säästön lisäksi tyytyväiset asiakkaat.

Käytännössä ympäristövastuullista kokoustamista voi toteuttaa esimerkiksi

* Kasvisruoka on myös vegaaninen.
* Ei käytetä tuikkuja eikä paperia ruokien esillelaitossa.
* Pullotettujen juomien sijasta makuvesiä (hanallisissa) kannuissa.
* Hedelmät ovat reilua kauppaa ja syksyisin käytetään suomalaisia omenoita ja muita satokauden tuotteita.
* Hedelmät tarjotaan kokonaisina.
* Onko tarpeen tarjota lihaa ollenkaan? Voisiko kaikki tarjoilut olla kasvisruokaa?
* Pyydetään palveluntarjoajalta tarjous niin, että hän on huomioinut WWF:n liha- ja kalaoppaat.
* Jos pitää hankkia kokousmateriaalia tai muuta tavaraa, pyritään hankkimaan se valmistettuna esimerkiksi kierrätetystä materiaalista.
* Hyödynnetään digitaalisuutta jakamalla julkaisut ja materiaalit sähköisesti. QR-koodin avulla vieras löytää materiaalin helposti.
* Keskustellaan kokouspaikkojen henkilöstön kanssa, kuinka kokouspaikka, ruoka-, catering- ja ravintolapalvelut ottavat ympäristövastuun huomioon toiminnassaan.

Tietoisuuden lisääminen ja toiveiden esittäminen on aina tervetullutta


Tällä hetkellä tilaisuusjärjestelyjen valinta ympäristövastuullisuuden perusteella varmaankin aiheuttaa hieman ylimääräistä selvittelyä - ja ennen kaikkea muistamista tilausvaiheessa. Se on kuitenkin vaivan arvoista ja tärkeä askel eteenpäin. Kun me asiakkaina vaadimme ympäristöä säästäviä toteutustapoja ja vaihtoehtoja, sitä nopeammin kokouspaikat ja yhteistyökumppanit ottavat niitä käyttöön ja viestivät niistä. Varmasti lähivuosina kokouspaikkojen vertailu ympäristövastuullisen toiminnan perusteella on yhtä vaivatonta kuin pelkkä hintavertailu.

On myös meidän assistenttien vastuulla ottaa ympäristöasiat huomioon työpaikalla ja vaikuttaa niissä päätöksissä, jotka ovat meidän hallittavissamme. Kannattaa hankkia tietoa ja olla etujoukoissa jalkauttamassa uusia käytäntöjä ja toimintatapoja työpaikalle. Kyseessä on meidän ympäristömme ja sen tulevaisuus! Me voimme vaikuttaa!

Laura Hautalampi, johdon assistentti, Veikkaus Oy

Keskustelua ympäristövastuullisuudesta tapahtumissa jatkamme Kongressimessuilla 26.3.2020 klo 8.15-9.30. Tervetuloa kuuntelemaan! 


ToimistoSissit on sihteerien ja assistenttien ammatillisen tiedon ja kokemuksien jakamisen verkosto – jotta meidän jokaisen ei tarvitsisi keksiä pyörää uudelleen! Liity seuraan ilman jäsenmaksua osoitteessa www.toimistosissit.fi

Kommentit