Assistenttityön tulevaisuuden muutosvoimat


Olen juuri saanut päätökseen työn ohessa työyhteisöpedagogin YAMK-tutkinnon, johon osana kuului myös opinnäytetyöprosessi. Minua kiinnosti erityisesti assistenttityön tulevaisuus, koska itselläni on takana pitkä ura alalla. Teknologian kehitys on merkittävä muutosvoima, joka vaikuttaa assistenttityön tulevaisuuteen. Opinnäytetyöni Assistenttityön tulevaisuuden kuvat ja osaamisen kehittäminen keskiössä ovat assistenttityössä tulevaisuudessa tarvittavat taidot ja valmiudet. Opinnäytetyöni kannalta arvokkaaksi tiedonlähteeksi muodostui ToimistoSissien aktiivinen ja toimiva verkosto, josta sain hyvää tukea ja sparrausta prosessin aikana.

Tässä blogikirjoituksessa kerron opinnäytetyöni tuloksista pääpiirteissään. Tarkempaa tietoa ja keskustelua aiheesta on luvassa kansainvälisen assistenttipäivää juhlistavassa ToimistoSissien järjestämässä verkkotilaisuudessa 24.4. Katso ohjelma ja ilmoittaudu mukaan >>

Tulevaisuuden taitona teknologinen sivistys

Saaduista tutkimustuloksista välittyi positiivinen asenne assistentin työtä kohtaan eikä työn nähdä katoavan. Tulevaisuudessa assistenttityö on muuttumassa kohti asiantuntijuutta. Tulevaisuudessa assistenteilta odotetaan yhä monipuolisempaa osaamista ja jatkuvaa oppimista, jotta he voisivat vastata muuttuvan työympäristön vaatimuksiin. Työnteollinen muutos keskittyy työvaiheiden virtaviivaistamiseen, resurssien tehokkaampaan käyttöön sekä tekoälyn avulla automatisoitaviin rutiinitehtäviin.  

Tulevaisuudessa assistentit voivat osallistua enemmän strategiseen suunnittelutyöhön ja luovaan ongelmanratkaisuun. Tärkeiksi työelämätaidoiksi muodostuivat jatkuva oppiminen, itsensä johtaminen, resilienssi eli muutoskyky sekä teknologinen sivistys. Teknologinen sivistys on moniulotteinen termi, jolla tarkoitetaan medialukutaitoa sekä valmiutta uudistua ja vastata yhä kompleksisempiin ongelmiin tulevaisuudessa. Teknologinen murros ja työtapojen kehittäminen tulevat varmasti muokkaamaan kokemustamme omasta ammatti-identiteetistämme. 

Assistenttityö kasvaa kohti asiantuntijuutta

Tulevaisuudessa kysyntää on erityisesti assistenteille, jotka tietävät kuinka tekoälyä ohjeistetaan ja personoidaan. Tutkimustulosten mukaan assistentin tulevaisuuden työtehtäviä voisi olla tekoälyn personoija, hyvinvointivalmentaja tai työyhteisövastaava. Assistenttien ydintehtävänä tulee olemaan muiden opastaminen työskentelyä helpottavien tietoteknisten sovellusten käytössä. He ovat keskeisessä roolissa työhyvinvoinnin edistämisessä sekä yhteisöllisyyden luomisessa. Keskeistä on empatia ja sosiaaliset taidot; tarve tulla kuulluksi ja ymmärretyksi tulee tuskin koskaan katoamaan. Assistentti on toimiston sydän, kuten sanotaan. Tulevaisuudessa kohtaamiset ja toimistoympäristö muuttuvat virtuaalisiksi, mutta assistentin empatia ja sydän säilyvät.

Verkostoitumisen ja yhdessä oppimisen merkitys korostuu

Assistenteilta vaaditaan tulevaisuudessakin kykyä työskennellä yhteistyössä eri tiimien ja sidosryhmien kanssa. Verkostoituminen, yhteistyö sekä yhdessä oppiminen tulevat olemaan avaintekijöitä menestyksekkäässä assistenttityössä myös tulevaisuudessa. Monipuolista osaamista tarvitaan nyt ja erityisesti tulevaisuudessa.  Yhteistyölle yli organisaatiorajojen erinomaisen alustan luo ToimistoSissien yhteisö. Jakamalla tietoa verkostossa voimme auttaa ammattikuntaamme kehittämään tulevaisuudentaitoja työelämän tarpeisiin sekä auttaa yrityksiä pysymään teknologian ja työelämän muutoksessa mukana.

Suvi Näsänen, Division Assistant, ANDRITZ Oy



ToimistoSissit on sihteerien ja assistenttien ammatillisen tiedon ja kokemuksien jakamisen verkosto – jotta meidän jokaisen ei tarvitsisi keksiä pyörää uudelleen! Liity seuraan ilman jäsenmaksua osoitteessa www.toimistosissit.fi 

 

Kommentit

  1. Todella mielenkiintoinen opinnäytetyö Suvi. Vaatimus ja toisaalta mahdollisuus asiantuntijamaiseen työskentelyyn on jo tätä päivää ja kannustaa toivottavasti assistentteja monipuolisesti. Moniosaajuus puolestaan varmasti tuo työlle merkityksellisyyttä sekä sitä kautta aikojen toivottua arvostusta. Olisi mukava kuulla työsi tuloksista enemmänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Aihe on tosiaan hyvin ajankohtainen ja tärkeä kaikille toimistoalan ammattilaisille. Jatkuva osaamisen kehittäminen ja tekonologisessa muutoksessa mukana pysyminen ovat tärkeässä asemassa tulevaisuuden assistentin työssä.

      Toivottavasti pääset huomenna mukaan linjoille kuulemaan ja keskustelemaan tästä tärkeästä aiheesta lisää!

      Poista

Lähetä kommentti