Assistentin arkea: Miksi vuokratyötä tekevä assistentti jää ilman joululahjaa?

Heidi Tuomi-Nikula, assistenttityön moniosaaja, kertoo millaista on olla 37-vuotias, kouluttautunut, toimistotyön ammattilainen pätkätyökierteessä, jatkuvassa työnhaussa. Heidi avaa näkökulmaa, millaista on assistentin työ vuokratyöläisenä. 

Taustaa

Heidin tutkinnot:
- Ylioppilas, Pohjois-Helsingin Mediapainotteinen lukio
- Markkinointimerkonomi, Liiketalousopisto HELMI
- Liiketalouden Tradenomi, suuntautuminen yritysviestintä ja mainonta, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
- YAMK Tradenomin jatkotutkinto, käyttäjäkeskeinen suunnittelu, Laurea-ammattikorkeakoulu
- Parhaillaan työn ohessa Mainosanimaattorin ammattitutkinto Keudassa

Kielitaito: Englanti, ruotsi, viro ja saksa

Työelämässä 23 vuotta: valtiolla, yksityisellä ja julkisella sektorilla, niin pienessä kuin suurissa yrityksissä. Kokemusta eri aloilta sähkökoneista ja lääkealasta pienen pieniin muttereihin. Pätkätöitä ja sijaisuuksia takana 7,5 vuotta. Työpaikkoja 25.

 

Työnimikkeitä: Palveluneuvoja, jälkimarkkinoija, myyntiassistentti, markkinointiassistenti, toimistoassistentti, IT-Administraattori, markkinointisuunnittelija, viestintäsuunnittelija, media-assistentti, HR-Assistentti, palvelukoordinaattori,korvauskäsittelijä, kiinteistöassistentti, assistentti, osastosihteeri. Tämän hetkinen työ äitiyslomasijaisena myyntiassistenttina pääkaupunkiseutulaisessa yrityksessä.

Työhaastattelu helppoa ja tuttua kuin kaupassa käynti!

Työttömänä olen ollut työurani aikana 7 kertaa lyhyitä jaksoja, jolloin olen toisinaan toiminut luokan opettajan sijaisena ala- ja yläkoululla. Työttömyysaikoina lähetän aktiivisesti useita työhakemuksia ja pääsenkin monesti haastatteluun. Työhaastatteluja en osaa jännittää yhtään, ne ovat kuin kaupassa käynti minulle. Aina samat kysymykset, järjestys vain vaihtuu.

Vielä muutama vuosi sitten jäin aina kakkoseksi minua 10 vuotta vanhemmille hakijoille, jolla oli perhepaletti jo kunnossa. Työnantaja tietenkin pelkäisi, että alkaisin lisääntymään. Kerran eräässä työhaastattelussa kysyttiin epätahdikkaasti ja ihan suoraan: ”Onko sinulla jotain riesaa, joka sinun pitäisi hakea joka päivä tarhasta klo 15”. Tämän kysymyksen kuultuani päätin, vaikka minut valittaisiin tuohon paikkaan, en menisi, jos työnantajan suhtautuminen luonnolliseen asiaan on tuollainen.

Assistentin arkea vuokratyöläisenä

Kun muut kaverini ovat saaneet lapsia, niin minä olen kasvattanut samaa tahtia tutkintojeni määrää. Perheen perustamiselle ei ole ollut sopivaa hetkeä, kun aina täytyy olla valmiina ottamaan seuraava sijaisuus vastaan. Jos kieltäytyy vuokratöiden tarjoamista töistä, ei töitä enää mahdollisesti tarjota. Lisäksi uuden liittolain mukaan työttömänä on otettava vastaan työ, vaikka sen palkka olisi pienempi kuin mitä saisi kotona työttömänä vaikka sukkaa kutoessa.

Töiden vaihtuvuus ja jatkuva epätietoisuus tulevasta aiheuttaa stressiä kehossa. Ei jaksa harrastaa liikuntaa, kun aina on tutustumista uuteen työhön, työoloihin ja työkavereihin. Koko ajan pitää olla ns. vastaanottavaisella tuulella. Olenkin miettinyt, onko minulla oikeus olla edes väsynyt? Ainakaan en saa näyttää sitä, koska olen aina vuokratyösuhteen alussa 3-6 kk koeajan syynissä.

Vuokratyöfirmojen kautta on pääsääntöisesti ollut ihan toimiva työskennellä, mutta vuokratyöntekijänä olet monesti eri asemassa samassa roolissa olevaan kohdeyrityksessä työskentelevään henkilöön. Esimerkkeinä siitä : sähköpostissa lukee EXT, joka tarkoitta external. Vuokratyöläinen maksaa vierailijan hinnan firman lounasruokalassa. Ja palkkakin voi olla eri vuokrafirman kautta olevalla, kun kohdeyrityksessä työskentelevä tismalleen samaa työtä tekevän kanssa.

Entäpä tämä sitten? Eräässä firmassa jaoin satoja joululahjoja, kaikille työntekijöille, mutta itse en saanut lahjaa, koska olin vuokratyöntekijä. Usein vuokratyöntekijä saa vain karsitun version tai jossain paikoissa ei ollenkaan joululahjaa. Ai niin, ja minähän en saa virkistyä, kun en vuokratöissä ollessa ole ollut tervetullut firman järjestämään leffailtaan, jossa oli reilusti paikkoja jäljellä tai käyttämään firman omaa kuntosalia, joka muutoinkin ammotti tyhjyyttään. Nämä ovat pieniä asioita, mutta isoja asioita, kun puhutaan tasa-arvoisesta kohtelusta työpaikoilla ja erityisesti työviihtyvyystekijöistä.

Olen aina ulkopuolinen.

Toki 25 työpaikan joukkoon mahtuu myös muutama mukava paikka, joissa minut on otettu vastaan samanarvoisena kuin firman omat työntekijät sekä mukaan firman järjestämiin juttuihin. Yhdessä paikassa kaikki toimitusjohtajaa myöten tulivat kättelemään: ”Hei, sinä olet uusi täällä, mukava tutustua”. Ja myös kysyttiin: ”Miten voit?” Kuntosaliakin sain käyttää. Näin sen pitäisikin olla.

Vuokratyön kautta monialaiseksi osaajaksi


Oman kehityksen kannalta ei kannata kuitenkaan rydettyä itsesääliin, on toimittava. Ja kun pelkkä kotisohvalla olo ei tunnu omalta jutulta, olen päättänyt olla positiivinen ja ”en olla allerginen töille”, vaan ottaa vastaan myös sellaisia tarjottuja töitä, jotka eivät vastaa koulutustani. Tällä tavalla minusta on tullut valtavan sopeutumis- ja muutoskykyinen, jolloin elämän muillakaan osa-alueilla ei mene sormi suuhun. Helppo työurapolku tämä ei ole ollut ja toivossa on hyvä elää, niin kuin sanonta menee. Olen tullut tutuksi luottonimeksi vuosien varrella vuokrafirmoissa, joten minuun otetaan myös yhteyttä tasaisen väliajoin sijaisuuspesteistä.

Haluan tällä kirjoituksellani tuoda esille vuokratyöläisenä ja sijaisina työskentelyn erilaisuuden suhteessa vakityöhön ja muistuttaa: olkaa iloisia ja onnellisia, te joilla on vakinainen työpaikka, vaikka työ ei aina niin kivalta tuntuisikaan. Vakityö - se on edelleen suurin haaveeni!

Oikein antoisaa ja työntäyteistä syksyä kaikille!

Heidi Tuomi-Nikula, assistenttityön moniosaaja


ToimistoSissit on sihteerien ja assistenttien ammatillisen tiedon ja kokemuksien jakamisen verkosto – jotta meidän jokaisen ei tarvitsisi keksiä pyörää uudelleen! Liity seuraan ilman jäsenmaksua osoitteessa www.toimistosissit.fi

Kommentit

Lähetä kommentti