Assistentin arkea: Onko mahdollista hyödyntää hyvää kriisiä?
Tämä “hyvä kriisi” on ravistellut rajusti ihmisten ja organisaatioiden arvomaailmoja, käytäntöjä, odotuksia. On tullut selväksi, miten tärkeää läheisyys, johonkin kuuluminen ja merkitykselliset sosiaaliset suhteet meille ovat.
Vaikka juuri nyt yritämme olla positiivisia, niin haasteiden määrä on ihan jokaisella meistä valtava. Ja yksi haasteista on estää meidän sosiaalisten verkostojen ja ylipäätänsä sosiaalisen pääoman kutistuminen. Meillä on edelleen tarvetta uusille ideoille, tiedolle, luottamukselle, osaamiselle, yhteistyölle ja hyvälle tahdolle. Online tai offline verkostot, molempia tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa ehkä vielä enemmän!
Moni suomalainen kokee, että perinteiset verkostoitumistapahtumat ovat kiusallisia ja uusien ihmisten kanssa puhuminen tuntuu kidutukselta. Mutta mistä ja miten sitä sosiaalista pääomaa siis voi ja kannattaa kerätä, jos ei pysty oikein tapaamaan ihmisiä?
Onneksi tämä ongelma on nyt hyvän kriisin aikana hoidettu juuri tavalla, joka sopii mainiosti suomalaisille! Sosiaalista kanssakäymistä edistävät alustat ovat tehneet ison harppauksen eteenpäin ja niitä kannattaa varmasti hyödyntää. Zoomin ja Teamsin lisäksi itselleni ehkä tämän vuoden isoimmaksi suosikiksi on noussut LinkedIn.
Kun LinkedIn oli alunperin tarkoitettu, ja pysyi vuosia, oman ansioluettelon digitaalisena tallennuspaikkana mahdollista työnhakua varten, niin tänä vuonna voi jo sanoa, että LinkedInista on tullut vakavasti otettava ammattiverkostojen alusta. Lisääntyneet ominaisuudet kuten esimerkiksi tapahtumat ja ryhmät, yrittäjille mahdollisuus lisätä heidän tarjoamia palveluja näkyville heti profiilin alkuun.
Porukat on ottanut varsin hyvin käyttöön nämä ominaisuudet ja sitä kautta on lisääntynyt ihmisten viihtyvyys ja organisaatioiden mahdollisuus kasvattaa sitä omaa heimoa LinkedInissa. LinkedInista on tullut turvallinen tapa tavata uusia ihmisiä ja kasvattaa sosiaalista pääomaa ilman matkustuskuluja ja tapahtumien epämukavia pakollisia verkostoitumistaukoja. Hieno mahdollisuus ihan kaikille, joilla on ammatti tai jotka haaveilevat sellaisesta.
Olen todennäköisesti oikeassa jos sanon, että organisaatiossa juuri assistenteilla on isoin verkosto. Iso verkosto tarkoittaa myös sitä, että sen verkoston toimivuuden kannalta on tärkeä sen hyväntahtoinen ylläpito.
Miten verkostoitumisen voisi hoitaa sosiaalisen etäisyyden aikoina?
- Oma digitaalinen presenssi. Meillä kaikilla on oma henkilökohtainen brändi, vaikka emme ole tietoisesti luoneet sitä. Nyt olisi hyvä aika valita se itselleni sopiva kanava ja tarkistaa, näynkö siellä tavalla, jolla haluan muiden kokevan mun olemassaolon. Onko profiilini päivitetty ja tuoko se esille omat parhaat puoleni.
- Verkosto- tilintarkastus. Onko verkostoni sellainen, joka tukee minun tulevien vuosien tavoitteita ja tarpeita? Tarvitsenko lisää jonkun alan asiantuntijoiden näkemyksiä tai hyvää tahtoa? Jos valitsit LinkedInin omaksi kanavaksi, niin voin sanoa, että on täysin ok kontaktoida vieraita ihmisiä, kunhan muistat laittaa kutsun mukaan pari lausetta, miksi hän olisi hyvä täydennys sinun verkostollesi. Voit tehdä täysin rauhallisesti uusien ihmisten kontaktointia. Ensimmäiselle tasolle mahtuu LinkedIn verkostoosi kolmekymmentä tuhatta ihmistä ( tai ainakin toistaiseksi kunnes LinkedInin algorytmit muuttuu). Pahin mitä ihmisten kontaktoimisessä sinulle voi tapahtua on, että joku ei hyväksyy kutsuasi. Eli ei mitään vakavaa.
- Löydät varmasti verkoston kautta jotain hyödyllistä itsellesi. Mutta vielä tärkeämpi on ajatella, miten voisit olla hyödyllinen muille. Onko sinulla kollegoja, joille voisit esitellä omaan verkostoosi kuuluvia? Muista, että joka kerta, kun jaat jotain hyödyllistä saat lisää sosiaalista pääomaa. Ja aina kun pyydät muilta jotain itsellesi, siltä tililtä debitoidaan resursseja. Pidä siis verkosto-tili plussalla!
- Luo itsellesi uusi sosiaalisen digitaalisen kanssakäymisen normi, sellainen jonka kanssa tunnet olosi mukavaksi. Emme juuri nyt emmekä tulevaisuudessa tarvitse kenenkään painostusta osallistua, jakaa tavaraa tai luoda väkisin kontakteja. Parhaat verkostot rakennat, kun teet sen sinulle sopivalla tavalla, mutta johdonmukaisesti.
- Ole ystävällinen, vieläkin ystävällisempi, valtavan ystävällinen.
Verkostoitumisiin verkossa ja tehdään yhdessä tästä hyvä ja hyödyllinen kriisi!
tietokirjailija,
keynote speaker ja kouluttaja
ToimistoSissit on sihteerien ja assistenttien ammatillisen tiedon ja kokemuksien jakamisen verkosto – jotta meidän jokaisen ei tarvitsisi keksiä pyörää uudelleen! Liity seuraan ilman jäsenmaksua osoitteessa www.toimistosissit.fi
Kommentit
Lähetä kommentti