Kansalaiskehittämisellä tehokkaammaksi







Voisiko assistentti ottaa isomman roolin omaan työtä helpottavien, teknisten työkalujen toteutuksessa? Digitaalinen transformaatio on tutkitusti kaventanut ja tulevaisuudessa kaventaa entisestään eri funktioiden välisiä eroja, eikä tekninen kehittäminen jää vain IT:n vastuulle. Assistentteina meidän pitää vain rohkaistua etsimään sisäinen kehittäjämme, opetella uusia taitoja ja kokeilla.

Nautit itse kehitystyösi hedelmistä

Citizen developer, eli kansalaiskehittäjä on siis IT:n ulkopuolella työskentelevä henkilö, joka käyttää erilaisia tietoteknisiä työvälineitä hyväkseen tehostaakseen työtä ja ratkaisee eteen tulevia ongelmia. Parasta kansalaiskehittämisessä on se, miten kehitystyön tuloksista pääsee nauttimaan itse ja yleensä aika nopealla aikataululla. Oman työn tehostaminenhan tuo hyötyä juuri sinulle, tai esimerkiksi kollegoillesi. Kaikki me varmasti mieluummin käyttäisimme aikaa läheistemme kanssa, kuin tekemällä yksinkertaisia, mutta pakollisia tehtäviä.

Monet meistä ovat aikaisemminkin onnistuneet tehostamaan omaa työskentelyä esimerkiksi erilaisten Excel-automaatioiden ja -kaavojen avulla, mutta tänä päivänä on monissa yrityksissä saatavilla työn automatisointiin aivan uudenlaisia työkaluja. Nämä no-code, tai low-code työkalut ovat maalaisjärjellä helposti ymmärrettäviä graafisia käyttöliittymiä, joissa erilaisia toimintoja yhdistelemällä pystytään luomaan työtä tehostavia toteutuksia.

No code- työkaluista on vaikka mihin

No code-työkaluja on saatavilla erilaisiin käyttötarkoituksiin. Niiden avulla pystyy automatisoimaan yksinkertaisia prosesseja, luomaan applikaatioita, nettisivuja tai raportteja, tai vaikka hyväksikäyttämään tekoälyn tuomia mahdollisuuksia. No-code työkalujen käyttö ei vaadi ollenkaan koodaustaitoja, mutta loogista ajattelukykyä kylläkin. Jos esimerkiksi haluaa automatisoida jonkun työnkulun, pitää tunnistaa siihen liittyvät kokonaisuudet, päätökset ja tehtävät.

Low-code toiminnallisuuksien käyttäminen vaatii jonkin verran koodaustaitoja ja harjaantunut kansalaiskehittäjä pystyykin niiden avulla luomaan monipuolisempia toteutuksia, mutta tosiaan myös no code toteutukset saattavat tuoda huomattavaa helpotusta työpäivään.

Ohjelmistorobotiikka vs. kansalaiskehittäminen

Tehtävien automatisoinnista on viime vuosina puhuttu paljon ja lähes jokaisessa työpaikassa on vähintään mietitty, mitä työtehtäviä pystyttäisiin automatisoimaan ohjelmistorobotiikan (RPA) avulla. RPA-toteutuksien avulla on poistettu ihmisten työpäivistä manuaalisia tehtäviä, sellaisia, joiden automatisointi on selkeästi tuonut yritykselle rahallista säästöä. Meillä kaikilla on varmasti edelleen pienempiä manuaalisia tehtäviä, johon RPA-toteutusta ei ole tulossa, koska se ei yritystasolla ole kannattavaa, mutta vaikuttavat meidän työtyytyväisyyteen ja hyvinvointiimme.

Työyhteisö hyötyy kansalaiskehittämisestä

Koska kansalaiskehittäminen on päivittäisen työn oheen otettava ylimääräinen rooli ja vaatii uusien taitojen opettelua, vaatii se yrityksiltä paljon. Hyvä alku on jos yrityksessä työntekijöille annetaan oikeat työkalut ja koulutusta esimerkiksi no-code -alustoista, mutta nämä eivät yksin riitä. Kansalaiskehittäjät kaipaavat tukea, yhteisöä, aikaa kehitystyön tekemiseen, mutta ennen kaikkea psykologisesti turvallisen ja motivoivan ympäristön.

Jos yrityksessänne ei vielä ole kansalaiskehittäjiä ja kehittäminen teitä kiinnostaa, kannattaa kokeilla. Yksikin kansalaiskehittäjä voi toimia roolimallina ja inspiraation lähteenä muille, varsinkin jos hän selkeästi toteutustensa avulla pääsee työssään muita vähemmällä tai auttaa muita.

Vaikka kansalaiskehittäminen alkaakin usein oman työn kehittämisestä, voi siitä myöhemmin hyötyä koko tiimi. Aloittaminen ja kokeileminen on helppoa. Jos yrityksessänne on käytössä on esimerkiksi Microsoft:n Power Platform, pääsee hyvin alkuun käyttämällä valmiita pohjia. Niitä löytyy niin automatisointiin, raportointiin kuin applikaatioiden rakentamiseenkin.

Nopeaa tehtävien automatisointia

Pelkästään Microsoft:n Power Automate:n avulla pystyy luomaan erittäin monipuolisia työnkulkuja ja valmiita pohjia löytyy paljon. Ennen kehittämisen aloitusta kannattaa kuitenkin keskustella yrityksen IT-tiimin kanssa siitä, mikä on mahdollista ja millaiset säännöt no-code-kehittämiseen yrityksessä liittyy.

Alla muutamia ideoita siitä, mitä pystyy automatisoimaan jo olemassa olevia pohjia hieman räätälöimällä:

  • Sähköpostin liitetiedostojen automaattinen tallentaminen määrättyyn kansioon joko pilvipalveluun tai koneelle
  • Sähköpostin lähettäminen, kun määrättyyn kansioon lisätään uusi tiedosto
  • Julkaisun luominen samalla kertaa yrityksen sisäisiin ja ulkoisiin sosiaalisen median kanaviin
  • Hyväksyntäprosessin rakentaminen
  • Automatisoidun vastaukset sähköpostiin, jotka lähtevät esimerkiksi muutaman tunnin viiveellä tai seuraavana aamuna haluttuun aikaan
  • Aamun säätiedotuksen lisääminen aamuisin tiimille lähetettävään tervehdysviestiin
Jos haluat päästä keskustelemaan kansalaiskehittämisestä lisää ja miettimään yhdessä sitä, minkä tehtävien automatisoinnista olisi assistenteille eniten hyötyä, tule mukaan ToimistoSissien 17.5 järjestämään keskusteluun. Nähdään siellä!


Hanna-Mari Itäkylä 


Tutki lisää







Kommentit