Assistentin arkea: Assistentti työelämän muutosagenttina


Assistentit ovat useissa organisaatioissa monella tapaa organisaation solmukohtia. Assistentit tuntevat kaikki, tietävät kenen puoleen kannattaa missäkin asiassa kääntyä, tietävät mistä mitäkin löytyy ja heidät myös tunnetaan usein organisaation sekä virallisen että ”virattoman” viestinnän ”tietotoimistoina”. Assareilta kannattaa kysyä, onko tämä huhu totta ja ollaanko tuota asiaa oikeasti nyt edistämässä. Usein assareille puhuminen saattaa olla myös tapa saada oma viesti eteenpäin.

Tällainen rooli on loistava mahdollisuus toimia muutoksen moottorina, edistäjänä ja organisaation tuntosarvina muutoksen keskellä. Toisaalta assistentin keskeisen roolin takia juuri hänen muutosvastaiset viestinsä, epäröinti ja tehtyjen valintojen kyseenalaistaminen, toimii vahvana jarruna organisaation muutosten läpiviennille.

Miten sitten toimia epävirallisena muutosagenttina, mitä tehdä ja mitä auttaa organisaatiota muutoksessa. Tässä viiden kohdan pikavinkit muutosagentiksi haluavalle.

Näin edistät muutosta, pikavinkit:
  1. Tue muutosta, ole positiivinen silloinkin, kun kaikki ei ole selvää. Älä kuitenkaan sorru tyhjän hokemiseen vaan etsi aitoja positiivisia asioita ja pidä niitä esillä.
  2. Pyydä selvennystä ja konkretisointia muutokseen liittyvistä mielestäsi epäselvistä asioita ja viestinnästä. Kun joku asia mietityttää sinua, se mietityttää myös monia muita. Hyödynnä siis eritystä rooliasi, jonka myötä voit kysyä enemmän muutoksista ja viestiä myös organisaation tuntoja muutosta tekeville.
  3. Auta muutosta tekeviä. Kysy miten voit auttaa, voitko valmistella jotain tai tukea viestinnässä. Näin vahvistat rooliasi muutosagenttina, muutoksen edistäjänä ja varmistat, että sinua pidetään tiedolla muutokseen liittyvistä keskeisistä asioista.  Parhaimmillaan voit saada virallisen roolin muutosagenttina.
  4. Auta organisaatiota muutostuskan keskellä. Organisaatio kokee muutoksen eri vaiheissa tuskaa erilaisista asioista. Pidä itse kirkkaana muutama keskeinen muutokseen liittyvä asia ja muistuta näistä. Muistuta myös siitä, että muutosmatka on kesken ja siitä, kuinka paljon on jo tapahtunut.
  5. Pidä huolta omasta muutosjaksamisesta. Varmista, että myös sinulla on joku luottohenkilö, jolle voit kertoa omasta muutostuskastasi, sillä sitä kokee myös muutosten ammattilaiset hetkittäin.
Jotta onnistut muutosagenttina, tarvitaan näiden lisäksi henkilökohtaista muutoskyvykkyyttä, resilienssiä. Resilienssi on muutosmyönteisyyttä, muutoksen aikaista joustavuutta, järjestelmällisyyttä ja kykyä hyödyntää muiden osaamista, ideoita ja resursseja muutoksen keskellä. Resilientti henkilö ja organisaatio pystyy toimimaan suurissakin muutoksissa tai palautumaan äkillisenkin tilanteenkin jälkeen nopeasti normaaliin työskentelyyn. Resilienssin osa-alueet ovat taitoja ja siksi niitä voi jokainen kehittää. Ja niitä kehittämällä jokaisella on mahdollisuus pärjätä muutoksissa paremmin.

Minna Valonen, Timanttia Consulting Oy
Minna on johtamisen kehittäjä, muutosammattilainen, valmentaja, ACC sertifioitu business coach ja pitkän linjan HR ammattilainen. Minna on ollut johtotason tehtävissä rakentamassa organisaation strategiaa, vastannut sen jalkautuksesta, strategisten muutosten toteutuksista ja onnistumisesta, kehittänyt eri teemoihin liittyviä yrityksen toimintatapoja ja johtamista sekä valmentanut esimiehiä ja organisaatiota. Minnalla on resilienssi (muutoskyvykkyys) akreditointi ja vahvat fasilitointitaidot.

Haluatko vahvistaa tulevaisuuden työelämätaitojasi? Tule mukaan ToimistoSissien koulutukseen 29.10. Assistentti muutosagenttina, jossa opetetaan, miten voit tukea työyhteisöänne muutoksessa.


ToimistoSissit on sihteerien ja assistenttien ammatillisen tiedon ja kokemuksien jakamisen verkosto – jotta meidän jokaisen ei tarvitsisi keksiä pyörää uudelleen! Liity seuraan ilman jäsenmaksua osoitteessa www.toimistosissit.fi 

Kommentit